It feels like hell”

Op maandag 7 januari sta ik met knikkende knieën op de top van Mount Washington, mijn droom wordt werkelijkheid, ik krijg de kans om in 12 weken uit te groeien tot een ware Ski Hero!

De weg naar de start van het seizoen

Ik zou Erik niet zijn als de planning zo zou lopen als gepland. Er zaten 22 dagen tussen de eerste ski dag en wanneer de cursus daadwerkelijk van start zou gaan. Met een snelle rekensom had ik berekend dat ik minimaal tien dagen volledig kon skiën en misschien zelfs meer! Maar, ik was vergeten dat in de tussenliggende periode kerst, oud & nieuw zaten en dat ik Section 8 had aangeboden om te helpen met het opstarten van het seizoen. De tien plus dagen verdwenen uiteindelijk dan ook als sneeuw voor de zon en er bleven er wel geteld vier over.


Op de vooravond van de cursus organiseert Section 8 een welkomstborrel en wordt traditie getrouw het ontstaan van Section 8 in beeld uitgebracht met de film ”Ski School”. Niet alleen een avond die uit gezelligheid bestaat, maar ook een avond waarbij je de kat uit de boom kijkt. Wie zijn nu die andere 18 skiërs en snowboarders, waar komen ze vandaan en wat is hun verhaal om de deze cursus te volgen. Wellicht was ik zelf het meest geïnteresseerd in het niveau van alle skiërs…

Een gevoel van intimidatie is er direct aanwezig wanneer ik met een groepje drie skiërs aan de praat raak. De groep bestaat uit Tim, de local van Mount Washington en skiede nog net niet voordat hij kon lopen, Takeshi een Japanner die opgegroeid in de Japanse verse poeder en Alex een Duitser, die als een klein mannetje startte in een ski race team… Wat er op dat moment door mijn hoofd schiet? “Holy crap!”

Wanneer ik later op de avond kennis maak met mijn skigroep, verdwijnt de spanning als sneeuw voor de zon. Een groep van vijf mensen, drie personen uit Australië en twee uit Nederland. Emma, had de meeste ski ervaring met zes weken en Mathilde startte de cursus met maar drie weken ervaring en had nog nooit les gehad in haar leven. Opgelucht kan ik na deze meeting concluderen dat er nog hoop is voor mijn droom!


Erik what do you feel?” my answer: “It feels like hell!” The instructor answered “Good…Try to keep that feeling”De afgelopen maanden waren in een oogopslag voorbij gegaan. Wanneer ik mij op zeven januari meld bij de ski instructeur, realiseer ik mij dat alles daadwerkelijkheid wordt. De eerste weken van mijn ski ervaring groeit uit in een grote speurtocht. Een speurtocht van zowel fysieke grenzen als de psychologische oorlogsvoering met het snowboarden.

Het was verbazingwekkend hoeveel energie het kost om de cursus te volgen. Niet alleen het feit dat je andere spieren gebruikt tijdens het skiën dan bij snowboarden en dat de pijn van de ski boots niet te verdragen is in het begin. Fysiek wordt ik voornamelijk gebroken door de aantal uren dat ik dagelijks les krijg. Lessen waarbij de instructeur mij “hard handig” in de ideale banana shape houding drukt* (neus boven dal ski, heup gedraaid en schouders recht naar voren) om te voelen wat de ideale houding is. Waarbij hij de vraag stelde: “Erik what do you feel?” Geloof mij, ik voelde elke spier in mijn lichaam!

De psychologische oorlogsvoering is het sterkst in het begin van de cursus. In mijn leven heb ik nooit veel snowboard lessen gehad, maar ik zat in ieder geval nooit achter in de groep. Binnen mij skigroep was ik opeens de persoon waar iedereen op moest wachten en daarnaast was ik het ideale materiaal om van te leren. Want ik kon de veel gemaakte beginners fouten zonder pardon voordoen. Een gevoel van twijfel over waar ik in vredesnaam aan begonnen ben overvalt me wanneer er in de eerste week ook nog een keer een gigantische dump verse sneeuw valt. Na een lange zoektocht naar mijn ski zit ik eindelijk weer in de lift en kijk ik naar de snowboarders die aan het spelen zijn tussen de bomen. En dan van ik een gesprek op tussen twee locals: h “Damn buddy, this is the best powder so far!”. Geloof mij, op dit moment vroeg ik me heel sterk af wat ik doe op twee bijzondere latten in plaats van een snowboard!

12 weken vol…

Het is amper met een pen te beschrijven wat een 12 weekse ski/snowboard cursus nu daadwerkelijk inhoud. Het is niet alleen de 20 plus uren dat je per week les krijgt, het is ook het leven op de berg, de extra activiteiten, de groep met zeven verschillende nationaliteiten en de droom om een goede skiër te worden. Naast de basis skitechnieken hebben we training in lawinekennis en vaardigheden en gaan we er tourend op uit. 12 weken vol nieuwe ervaringen en op een nieuwe manier tegen wintersport en de berg aan kijken… Ik heb het zeker niet makkelijk gehad de afgelopen weken maar ik zet door want stiekem heb ik de smaak wel te pakken!

Gedurende mijn blogs deel ik mijn hoogte- en dieptepunten. Wanneer jij meer specifieke dingen wilt weten, schroom dan niet om het te vragen en ik beantwoord je vragen met alle plezier!

Bring it!

Erik

Mijn weg naar ski hero wordt mede mogelijk gemaakt door Elan ski’sSection 8 Sport Institute,GoPro camera’sThe Joint physiotherapy in CourtenayLifestyle, training en voedingGloryfy,Mount WashingtonSkitakhutTCwebmasterTourism Mount Washington.