06-02-2015 - Skiën, Nieuws

Tim Durtschi: hard werken loont

Soms zie je een skiër voorbij komen, tijdens een wedstrijd, op zomaar een dag in het park of in een film en wat je aan hem of haar opvalt is dat het plezier in het skiën van diegene afstraalt. Dit is ook het geval bij Tim Durtschi. Geen gedoe, geen poespas of stoer doen, gewoon skiën omdat het leuk is, hij er voor zichzelf iets uit kan halen en omdat hij er nieuwe uitdagingen in blijft vinden. En ondertussen geintjes uithalen als ook plezier hebben in het leven. Dit is de simpele samenvatting van deze inmiddels 27-jarige skiër uit Anchorage, Alaska. Geen idee over wie we het hebben? Check voor je verder leest dan eens zijn parts in de volgende films: ‘Everyday is a Saturday’ van Poorboyz Productions, de zojuist uitgekomen ‘Supervention’ van Field Productions en ‘Way of Life’ van Teton Gravity Research.

Tekst: Amanda van Welij / Beeld: Mark Fisher & Atomic ski’s

Opgroeien in Alaska klinkt ons vet in de oren, maar volgens Tim is er niet veel meer tofs te doen dan skiën en dit vormde voor hem ook de enige duidelijke uitweg uit zijn stad. Zeker nadat hij op een poederdag besloot dat het genoeg was met het rammen van racepalen. Met nog een jaar middelbare school te gaan vertrok hij naar Oregon om zich te focussen op parkskiën en wedstrijden, in de hoop van skiën zijn carrière te kunnen maken en niet meer in een klaslokaal te hoeven zitten. De eerste grote stap in die richting kwam toen de SuperPark (film/ foto)wedstrijd naar zijn nieuwe thuisberg Mt Bachelor kwam en hij (hoewel hij in eerste instantie van plan was om binnen te sneaken) op het laatste moment een uitnodiging kreeg om een week lang te skiën met onder andere Candide Thovex, Tanner Hall en Marc Abma. “Op weg naar de schans had ik – door de lange inrun – te veel tijd om na te denken over wat ik zou gaan doen. En toen vergat ik om iets te doen.” Het resultaat was een ‘zero spin’. Hij ging er vervolgens de hele week volgas tegenaan, kreeg bewonderende reacties van de aanwezige pro’s en bleek de ‘Best Overall Performer’. Tim was hiermee verzekerd van deelname aan de Winter X Games slopestyle in Aspen in 2005.

Tim Durtschi - leesvoer - tekst 4

Filmen
Hoewel wedstrijden de eerste stap waren om op te vallen en zijn style zorgde voor een hoop bewonderende blikken, waren wedstrijden, met de hoge wedstrijddruk, niet de plek waar Tim echt tot zijn recht kwam. Iedereen die ooit de kans heeft gehad om Tim in actie te zien, weet dat zijn creatieve geest maximaal benut wordt wanneer hij kan spelen in de poeder, zijn tricks en stijl in dit terrein kan combineren, creatief zijn en progressie maken in zijn eigen tempo, samen met vrienden. Maar als broekie die net komt kijken in de wereld van het professioneel skiën, krijg je hier niet direct de kans voor. Net zoals dat vandaag de dag nog geldt, eerst bewijzen, dan wordt er verder gepraat. Investeren, blijven ontwikkelen en hard werken, filmen met Rage Films, Warren Miller en dan worden uitgenodigd om met Poorboyz Productions naar Alaska te gaan om te filmen. Het was de eerste keer dat hij de plek waar hij was opgegroeid vanuit een helikopter kreeg te zien. Tim zag wat deze plek allemaal te bieden had. Terugkijkend hierop zegt hij: “Voor mij persoonlijk is Alaska sinds die eerste trip een belangrijke focus geworden. Mijn eerste helitrip in 2008 beschouw ik als een omslagpunt in mijn carrière. Het was iets dat ik al heel lang wilde doen en nu heb ik die kans jaar na jaar dankzij deze filmproducties, het is te gek.”

Ergens binnen sneaken om te laten zien wat je kan of spontaan worden uitgenodigd om ergens te gaan filmen, uit Tim zijn verhaal wordt één ding duidelijk: hard werken loont en het leven zit vol verrassingen. Dit laatste was ook het geval toen hij met Teton Gravity Research aan het filmen was in Alaska en tijdens een downday aan de praat raakte met de mannen van Field Productions, die aan het filmen waren voor Supervention. “Het klikte onmiddellijk met deze Noorse gasten. Ik kan hun gevoel voor humor erg waarderen en hun liefde voor skiën is één van de sterkste die ik ooit ben tegengekomen. Later nodigden ze me uit om mee te gaan naar Nieuw-Zeeland en het jaar daarna naar Haines, Alaska. Omdat zij met een tweejarig project bezig waren, gaf het mij genoeg tijd om met verschillende producties te filmen en mijn tijd te verdelen, zonder dingen te hoeven laten liggen. Het had niet beter gekund.”

Benieuwd naar de rest van Tim Durtschi zijn verhaal? Dit artikel is afkomstig uit White freeski magazine 2013. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van