Artikelen

De White Jacketguide

Afgelopen herfst ging de White redactie op bezoek bij Goretex. In het geheime lab diep in de bossen van Beieren in Duitsland kregen we een kijkje achter de schermen en leerden we alle ins en outs van Goretex-producten kennen. We maakten kennis met het extreme producttest regime van Goretex en leerden te waarderen, waarom het schijnbaar eenvoudige laminaat nu eigenlijk zo duur is.. In deze White jacketguide antwoord op alle vragen van die skier die begrijpt dat een jas meer moet zijn dan enkel een blits fashion statement.

 

 

 

Trends en ontwikkelingen
Hoewel de laatste modetrends anders doen vermoeden, is er de laatste jaren een hoop geinvesteerd in de functionaliteit van wintersportkleding. En dat is voor jassen niet anders. Laat die hippe retro-kleurtjes of modellen je dus niet in de war brengen: in tegenstelling tot vroeger zijn een hoop jassen supertechnisch en tot veel meer in staat dan alleen je warm houden. Zo is er een rijke variatie aan stoffen, laminaten en coatings waarmee jassen wind- en waterdicht gemaakt worden. Ook worden de ritsen steeds beter. Vrijwel alle serieuzere modellen zijn steeds vaker uitgerust met waterdichte ritsen, die steeds vaker met een hand te bedienen zijn, soms zelfs van twee kanten. Verder zien we steeds vaker modellen verschijnen waarbij (gedeeltelijke) bescherming is ingebouwd in de rug of de armen van de jas. Als laatste zien we, dat er steeds meer rekening wordt gehouden met de behoeften van de moderne wintersporter met speciale zakjes voor iPods en telefoons. Soms zelfs met knoppen op de mouw, zodat je met je handschoenen aan je mp3-speler kan bedienen. Een trend die we verder de laatste jaren meer en meer zien is dat er geexperimenteerd wordt met de isolatie van de jas. Verschillende synthetische dons-vormen zijn aan een sterke comeback bezig (de zogenaamde puffy-jacks). Dit heeft ermee te maken dat de waterafstotendheid van jassen steeds beter is geworden, zodat ook deze jacks steeds breder inzetbaar zijn en minder gevoelig voor vocht. Verder worden er door verschillende partijen zaken uitgeprobeerd. Zo heeft Salomon samen met Goretex een jas ontwikkeld die opblaasbare luchtcompartimenten als isolator bevat. Al met al is er dus veel verbeterd aan de wintersportkleding de afgelopen jaren. Daarbij moeten we wel opmerken, dat het veelal verbeteringen op het gebied van comfort zijn. Wat betreft de waterdichtheid en ademend vermogen is er wel een aantal verbeteringen, maar lag de kwaliteit altijd al betrekkelijk hoog. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is wellicht, dat er een aantal laminaten en coatings op de markt zijn gekomen die een hoge kwaliteit hebben, maar goedkoper geprijsd zijn dan bijvoorbeeld Goretex.

1.Functionaliteit
Waar ga je de jas voor gebruiken? Ben je een hardcore gebruiker die minstens drie weken onder heftige omstandigheden op pad gaat? Dan heb je uiteraard een andere jas nodig dan je vrienden, die een week per jaar in de Mooserwirt hun kunsten vertonen. Maar bedenk je ook wat je gaat doen. Ski je vooral in de lente, dan heb je geen dik donsjack nodig (tenzij je natuurlijk een parkrijder bent). Verwacht je veel neerslag, investeer dan extra in een goed membraan. Draag je een rugzak? Zorg er dan voor dat je jas stevig is bij de schouders. Goretex hanteert verschillende modellen (laminaten), die passen bij de functionaliteit:

1. Paclite Een superdun laminaat met Carbon zonder beschermende binnenstof. Hierdoor ontstaat ultralichte kleding die je superklein kunt opvouwen.

2. 2 laags Goretex Bij het 2-lagen laminaat wordt het membraan alleen met de buitenstof verlijmd. Om het membraan te beschermen hangt er een losse voering in het kledingstuk. Het voordeel hiervan is dat de jas of broek soepel draagt.

3. 3 laags Goretex Bij het Gore-Tex 3-lagen Pro Shell zit het membraan stevig verlijmd tussen een robuuste buitenstof en sterke voeringstof. Dit garandeert een lange levensduur onder extreme, zware omstandigheden.

2. Pasvorm
Een jas moet passen. Bij je stijl en bij je lichaam. Let erop, dat de werking van een jas (dus
de mate waarin hij je warm en droog houdt) dikwijls afhankelijk is van de pasvorm. Een te grote jas is dan ook niet aan te raden. De laatste jaren zien we wel steeds vaker dat bij het design rekening wordt gehouden met een baggy stijl, zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit.

3.Duurzaamheid
Bedenk van tevoren hoe lang je met je jas gaat doen. Ben je een fashionista die elk jaar met de laatste mode mee wil lopen, vraag je dan af in hoeverre het zin heeft een jas van vijfhonderd euro te kopen. Vrijwel alle jassen zijn goed genoeg om een seizoen mee te gaan en duurder hoeft dus voor jou niet altijd beter te zijn. Let op: veel mensen gebruiken hun skijack ook in Nederland. Dat is