Onlangs ging er een schok door de wintersportwereld toen de Duitse consultant Cristoph Schrahe de uitkomsten van zijn studie openbaarde. Uit deze studie bleek namelijk dat de lengte van skipistes door vele Europese skioorden wordt overdreven. Sommige gebieden liegen toeristen voor over de kilometers door bijvoorbeeld verschillende stukken van de piste dubbel mee te tellen of het zigzaggen van de skiërs mee te rekenen.

Schrahe, mede auteur van de beroemde ADAC ski-atlas, heeft voor een groot aantal skigebieden precies nagemeten en in sommige gevallen leidt dit tot schokkende resultaten. Zo blijkt dat Les 3 Vallées in de Franse Alpen, het grootste skigebied ter wereld, 493 km pistes telt. Dit is een verschil van 22 procent in vergelijking met de 600 km die officieel aangegeven wordt. Maar het kan nog erger, Les 4 Vallées in Zwitserland overdrijft de pistelengte bijvoorbeeld met 151 procent. Volgens Schrahe, die naar eigen zeggen minstens 1000 uur besteedde aan het nameten van de pistes met behulp van Google Earth, is de praktijk wijdverspreid in Europa.

Ricarda Rubik, woordvoerster voor het verband van Skiliften in Oostenrijk heeft een verklaring voor de onjuiste cijfers die verstrekt worden door de skigebieden:  “Momenteel is er geen echte regelgeving over het meten van skipistes. Tot nu toe worden er door verschillende skigebieden en marketingsbureau verschillende meetmethodes gebruikt. Hierdoor ontstaan er soms verschillen tussen de aangegeven en werkelijke pistekilometers. Dit kan er voor zorgen dat er verwarring ontstaat en skigebieden verweten worden te liegen.”

De studie van Schrahe heeft inmiddels al het een en ander in beweging gebracht. De Oostenrijkse skiliftenorganisatie heeft verschillende skistations gevraagd de lengte van hun pistes te herberekenen. Dit leidde er bijvoorbeeld toe dat het gebied Hochzillertal (Tirol) niet langer 181 km groot is, maar voortaan nog maar 88 km beslaat. Misschien leidt dit in de toekomst bij andere skigebieden ook tot een weergave van eerlijke pistekilometers.

Bron: Het Parool